Hantam sajalah..

BANYAKAN FOKUS!!

Fokus kepada penyelesaian/solusi bukan fokus ke masalah.

Cara bisnis yg boleh Aku memulai SENDIRI dengan APA YANG AKU PUNYA

Sekarang yang lebih penting APA YG BAKAL AKU LAKUKAN untuk mengatasi masalah masalah itu

Tapi yang paling penting WHAT ARE YOU GOING TO DO WITH IT?

Kalau kau suda paham bahwa kata “want” itu tiada ada artinya. HOW MUCH DO YOU WANT IT, itu yang lebih penting. Dan bakal kelihatan dari EFFORT/USAHA yang mau lu tuangkan buat mendapatkan keinginan elo. “Ntar gue pengen approach”. Terus lo malah nonton bokep di kamarlo.

Apa yg lebih penting adalah saya belajar ILMU PERCAYA DIRI,BERPENAMPILAN BAIK dan berperilaku asik..itu sudah cukup buat saya nmpk bercharisma

Saya perlu PUSH diri saya dari zon selasa

Saya luar biasa Saya bahagia saya pasti bisa

Baiki kelemahan diri

● jangan buang masa

● dapatkan kemahiran melalui pembacaan,pengkajian, menghadiri seminar, kursus dan sebagainya

● selalu bertanya dengan orang yang lebih tahu

● sentiasa bermujahadah dengan diri kita sendiri. Sasarannya ialah diri kita menang

● sentiasa buat yang terbaik dalam segala bidang dan skop kerja

● yakin dengan diri sendiri dan bantuan tuhan

● tinggalkan semua sifat mazmumah dalam diri

● berani melaksanakan langkah bijak yang kita rancang

● jangan berhenti selagi belum berjaya

Advertisements

Syair hidupku..

Hai.. pengunjung..

Beberapa tahun yg lepas, aku pernah berkeinginan untuk tulis lirik lagu. Tapi lirik lagu terbengkalai.. dah sbb tak best saja nak post artikel nie..

Lirik ni ttg kehidupan aku.. maksudnye tak dalam tapi sampai ke dalam..

Merasa hati yang sedih

Memikirkan jalan yang indah

Semua jiwa membenci ku

Walau ku berusaha

Tetap ku menunggu

Kasih yg ku impikan

Walau ku harus bersedih

Semua hanya khayalan

Malam yg gelap

Di mana jalan bercahaya

Bercahaya terang memimpinku

Cahaya indah yg abadi

Wahai malam yg kelam

D mn pelangi indah

Dan cahay bulan

Bercahaya terang

Dalam hidup kita tak boleh mengalah… cara untuk tidak mengalah ialah KITA KALAH BILA BERHENTI …

INILAH DISIPLIN DIRI

Hello guys.. nie bukan copypaste inilah adalah cara aku nak menilai apa yg aku pelajari dari artikel, blog,video dan lain2.. harap maklum


Ada 4 kunci untuk disiplinkan diri

Kunci pertama ialah

Kepuasan instan

Di zaman sekarang ini, banyak perkhidmatan secara ringkas atau instan yang secara psikologi dapat merosakan kontrol diri dan dispilin kita.

Kenapa?

Sebab kerana terlalu mudah untuk mendapatkan sesuatu keinginan itu contoh seperti suplemen bina badan yang hanya memakan 2 bulan untuk menjadi badan berotot .. ubat diet dan sangat mudah untuk menonton sesuatu yang kita ingin di internet, dampaknya.. kepada kita membuatkan kita suka menunda-nunda dan membuat kita Menunda hal yang seharusnya kita capai.

Selain itu membutakan potensi diri dan impian kita, kerana sudah merasa puas dan tidak bersyukur so inti dari penundaan gratifikasi adalah sebuah proses kehidupan yang menjadualkan rasa sakit dan kenikmatan.

Dengan mengalami rasa sakit dan tidak enak tidak nyaman terlebih dahulu. Kerana rasa sakit itu dapat di atasi oleh kita juga..

Contoh nie budak sekolah di suruh menghabiskan kerja rumah dulu selesai kerja rumahnya baru dia di izinkan bermain…

Harap anda faham

BERSUSAH-SUSAH DULU

BERSENANG-SENANG KEMUDIAN

D

Tapi kebanyakn orang terbalik mereka mau merasa senang merasa enak dahulu..akhirnya tugas yang penting dan harus di buat dulu terhenti kerana sifat malas dan suka menunda-menunda . Jadil selalu ingat untuk menunda rasa enak rasa nyaman itu dulu.

Dijamin anda akan menjadi lebih bersemangat dan berghairah dalam mengerjakan sesuatu yang susah dulu..sebelum melakukan benda yang kau suka dulu..


Kunci kedua ialah

Menerima tanggujawab

Cukup mudah untuk di fahamikan.. kita takkan dapat menyelesaikan masalah di kehidupan kita kecuali dengan mencari solusi dan melakukanya

Banyak orang tidak mengerti dengan konsep ini di keranakan kita harus menerima tanggugjawab untuk sebuah masalah sebelum mencari solusinya atau menyelesaikanya.

Kita takkan dapat menyelesaikan masalah kita jikalau kita berkata “itu bukan masalah aku”

Kita tidak dapat mengharapkan masalah itu dapat di selesaikan kalau kau mengharapkan orang lain menyelesaikan untuk kau

Jadi sekali kau ada masalah dalam hidup kau.. janganlah lari atau menghindar seperti kebanyakan orang di luar sana, tapi katakan pada diri sendiri INI MASALAH SAYA DAN TANGGUNGJAWAB SAYA DAN INI WEWENANG AKU UNTUK MENYELESAIKANYA.

Dengan itu! kamu ada kesempatan untuk berjuang dan melawan dan meraih impian dalam hidup kau..

Ingat HARUS ADA PROSES DAN TUJUANNYA

Contoh orang yang malas dan tak mau menerima tanggugjawab dalam hidup ialah yang hanya menghabiskan masa bermain game pergi clubbing bermalas-malasan dan tidur saja.(huhu akulah tu..)

Jadi kawan.. mulailah MENERIMA TANGGUNGJAWAB DI DALAM HIDUO ANDA LAKUKAN TANGGUNGJAWAB KAU DARI KECIL SAMPAI YANG BESAR.


Kunci ketiga ialah REALITI KEHIDUPAN/KENYATAAN HIDUP

Teknik ketiga prinsip ini adalah

Bagaimana menghandle atau menguruskan penderitaan masalah tersebut!

Yang semestinya kita harus selalu UPDATE dan BERKEMBANG di dalam dunia kita

Semakin anda jelas dan terbuka dalam melihat realiti dunia ini,semakin siap kita menghadapi cabaran dunia ini. Sebaliknya kalau kita tidak jelas dalam melihat realiti kehidupan kita akan selalu melihat ILUSI,DAN BAYANGAN atau SALAH PERSEPSI/SALAH PANDANGAN dalam melihat realiti hidup kita

Dengan itu kita akan salah dalam mengambil keputusan yang bijak dan salah bertingkah laku.

Realiti kehidupan kita sebenarnya seperti sebuah peta yang kita ciptakan semenjak kecil kita tidak dilahirkan dengan peta tersebut sebaliknya kita harus berupaya dan berusaha dalam menciptakan peta tersebut menurut pandangan kita sendiri

Faktanya semakin besar semakin akurat peta kehidupan kita,semakin jelas dan mudah jalan kehidupan kita

Hanyasaja banyak manusia berhenti dalam mengUPDATE cara pandang kehidupannya di dunia seolah dia suda tahu padahal baru usia remaja

Biasanya peta tersebut masih sangat kecil dan sangat tak matang dan tak jelas dan berantakan untuk menghadapi masa depan kehidupan dewasanya apalagi kalau peta yang kita belajar itu dari orang zaman dulu suda pasti ketinggalan zaman

Peta lama harus di revisi dan d uptade selalu.

Jadi solusinya ialah setiap kita dapat informasi baru kita jangan terus menganggap itu buruk atau salah. Tetapi pelajari terlebih dahulu kalau realita itu terbaru dan benar revisikan dan update dan besarkan peta kehidupanya


Kunci keempat prinsip disiplin ini adalah

KESEIMBANGAN

Harapan aku atas penjelasan teknik di atas sudah cukup clear dan cukup difahami

Kerana setiap teknik itu ada tantangan dan kesulitan tersendiri. Dengan itu memerlukan fleksibel dan pertimbangan yang bijak

Solusinya kita harus memberanikan diri mendorong kita di luar batasan kita dan bertindak jujur setiap kondisinya..

Selain itu kau harus menyeimbangkan semua tanggungjawab dan harus di rangkul mengikut kapasitas kau TERKADANG HARUS TOLAK TANGGUNJAWAB YANG DI LUAR BATASAN KITA.

Terkadang harus menolak tanggungjawab yang bukan tanggungjawab kita

Dan contohnya.. macam begini

Anda sedang marah > respons anda

1.Mahu marah terus dan memaki 2.menahan marah dan sabar
3.berdiam diri dan muhasabh diri

Jadi semua pilihan anda. Anda boleh pilih meresponya..

SEMUA ADALAH PILIHAN RESPON JADI APA RESPON SETELAH BACA ARTIKEL INI

Ok semiga bermanfaat

CREDIT: inspirasi4sukses

7 pelajaran penting sekali

1.tingkatkan kimia dalam diri

Tingkatkan testeseron.. dan bersangka baik dgn apa yg terjadi di sekeliling..

Dan pikir positif dan tidur yang cukup dan makan secara sihat dan bersenam setiap hari

2.forget self help . Be kind

Lupakan buku self help motivation sebab semua tu hnaya mengajar anda menjadi lebih baik..dan fokus kepada pengembangan karaketer. Kalau nak jadi baik cukup senyum,bersangka baik dan iklhas dan tolong orang yang kesusahan.

3.value you time

Kita boleh dapat kembali cewek kita duit kita tapi masa kita yang hilang takkan datang kembali. Masa itu emas hargai masa anda dan jangan buang masa. dan jangan malas dan tentukan hidup sepertimana yang kamu mahukan..hidup mu tanggungjawamu..MAKE YOUR LIFE BETTER

4.prinsip 80/20

20% kemasukan dan pengeluaran 80% maksudnya. Apa apa yang kita buat mesti 20% kemasukan dan 80% pengeluaran

Contoh: 20% baca dan belajar dari buku 80% praktikan dalam kehidupan sehari hari

5.learn how to win friend and influence people

Belajarlah berkomunikasi dgn baik dan inilah buku yang paling banyak di baca untuk belajar tentang berkomunikasi..

6.create dont consume

Jangan terlalu ikut kata orang fokus juga kepada pengalaman sendiri…(yg tak faham sila komen nanti saya jawab)

Belajar tapi jangan meniru. melainkan menciptakan apa yang kita belajar dari buku buku yang kita belajar dan take action. bertindak segera menciptakan lebih senang untuk belajar

7.mind over matter

Ada 1 benda yang tidak boleh di rampas dalam diri setiap manusia iaitu kebebasan manusia terakhir..apa apa punyang terjadi d sekeliling kita kita lah yang menentukan samada baik atau tidak.

Contoh kalau telefon saya rosak saya tak marah sebab kalau marah saya tidak boleh memberikan telefon saya yang jadi baik….maksud itu semua adalah macam mana reaksi anda tentang apa semua yang terjadi …ya simple HAVE FUN AN ENJOY YOUR LIFE LIVING IN THE MOMENT

Nie ilmu dapat dari youtube dan sharelah di sini

Credit: onepercentbetter (youtubechannel)

5 cara memahami wanita

Hello guys… nak kasih kamu 5 tips untuk memahami isi hati dan fikiran wanita mungkin kamu ada lagi tips2 lain kamu boleh beri komen bawah. selepas kamu baca tips ini kamu jangan lupa pula,untuk bertindak dan practice dan jadikan iya mindset kamu.. oke baca betul2 jadi kita terus ke tips

1.jangan dengarkan apa yang perempuan katakan melainkan melihat perilakunya

Untuk mengerti perempuan kamu semua mesti ingat 1 hal iaitu

“Jangan mendengarkan apa yang perempuan cuba nak katakan tapi lihatlah perilakunya”

Kebanyakan lelaki dorang mendengarkan apa yang cuba perempuan katakan. Contoh macam ini

‘Aku mau coklat’ ‘aku mau ini aku mau itu’ ‘aku mau kau begini aku mau kau begitu’

Dan macam2 lagilah.. dan kamu mesti pernah buat apa perempuan katakan apa yang di mahu tapi di cakap

“kau tidak paham/memahami aku”

dan anda pun terus berkata

“lah aku kan sudah buat apa yang kau mahu tu kau mau cakap yang aku tidak paham kau lagi”

dan si dia menjawab

“iyah kau masih tidak faham aku”

ehhmm…..kamu semua mesti ada yang pernah kena macam begitu kan..

jadi hal yang penting kamu mesti lakukan adalah LIHAT PERILAKUNYA bukan apa yang DIA KATAKAN..kerana apa yang dia KATAKAN tidaklah apa yang dia INGINKAN dan apa yang dia INGINKAN akan terserlah dari perilakunya..

Dan kalau mahu tengok perilaku perempuan ni,kita kena lihat bahasa badannya .

jadi tips yang kedua

2.melihat bahasa badan perempuan

Jika kita tahu apa bahasa badan wanita kita pasti tahu apa yang dia inginkan..

Contohnya kau tanya dia

“hari ini kau mau ke jalan2 dengan aku ” dan dia cakap

Jawab si dia” tapi aku kerja lagi ni sibuk ”

dan kebanyakan lelaki ni diorang dengarkan ucapan perempuan

“aku sibuk ni”

sebagai maksud yang dia tidak mau keluar dengan kamu dan kamu jawab

“Oh kamu tidak mahu di bawa jalan2 ok ”

Dan si perempuan ni menjadi marah nah…

padahal dia cakap dia sibuk.

tapi kalau kita dapat baca BAHASA BADAN nya dan yang menunjukan dia mahu di ajak pergi jalan.

hanyasanya dia mahu di pujuk untuk di bawa pergi jalan..

Dan kalau kau tahu dia mahu di pujuk.dan masa tu kau pujuk dia,dia pasti ikut kamu dan pergi bersamanya.. dan saya akan post nanti tentang body language nie..

(maksud jalan-jalan tu ialah bawa jalan pergi bandar atau pekan,restoran,panggung wayang, atau macam maksudlah..)

3.pada saat wanita meluahkan perasaan sedih atau tengah nak bercerita tentang dirinya dengarkan dulu jangan menjudge / menhakimi dan menjawab

Tapi dengarkan dulu apa yang dia cuba inginkan katakan.. jangan bagi dia solusi, jangan memberi komen,jangan memotong saat dia tengah berbicara. Sampai dia bertanya oke

Kebanyakan lelaki pada masa wanita tengah menceritakan isi hatinya(kalau bahasa indon panggil CURHAT) meraka terus SHOW OFF ingin melihatkan betapa BIJAKnya mereka menyelesaikan masalah si wanita

Dan malah si wanita ni jadi malas/bete dengan kau. Padahal yang dia mahu hanyalah diDENGARKAN saja.kecuali dia BERTANYA “macam mana ni arr” baru kita jawab. Tapi kalau dia tidak BERTANYA diamkan diri sahaja dan DENGARAKAN

Dengan begitu sang wanita akan rasa DIDENGARI dan MERASA di kamu AMBIL BERAT denganya dan entah kenapa tiba2 dia cakap

“Kau ni ambil berat tentang aku” “kau ni mengerti aku” “kita macam sudah kenal lama kan”

Padahal yang kamu buat hanyalah MENDENGARKAN saja dan bukankah ini LUAR BIASA

4.pada saat kau bertengkar janganlah membela diri

Kenapa! Kerana pada masa kau nak membela diri. Yang si dia tahu kamu salah.

Jadi kalau tidak membela diri harus apa? Apa harus kita ni mengaku salah atau biar kita dipijak pijak,

TIDAK!

Yang harus kamu lakukan ialah DENGARKAN dia, apa pun yang dia tujukan kepada kamu baik atau salah DENGARKAN sahaja dan pada saat dia berhenti bercakap semuanya. Kamu jawab macam ini

“Iya aku paham apa yang kau rasa. Aku tahu kau merasa bla bla bla” tapi yang sebenarnya barulah mengutarakan pembelaan diri anda.

5.jujur apa adanya

Dan yang terakhir adalah pada saat kamu berbicara pada wanita. Dan bertanya apa yang kamu rasakan atau fikirkan. termasuk kalau dia cakap macam ini (contohlah)

“kau di depan aku macam pemalu”

Jangan membela diri. jika kamu takut bilang dengannya..

“Iya aku pemalu, aku tidak pernah rasa semalu ini. dan sampai aku di depan kau pun aku masih pemalu saya pun tidak tahu kamu aku pemalu di depan kamu ni

jangan pernah kamu sembunyikan supaya kamu nampak lebih bagus di depan wanita ingat wanita boleh membaca 10x kali lebih pantas dari lelaki.. oleh itu jika kau bohong dia akan tahu dia benar-benar tahu.. kalau kamu cuba sembunyikan perasaan kamu itu dengan wanita maka tidak ada CONNECTION kamu dengan si dia.

CONNECTION yang di hargai wanita ialah CONNECTION yang JUJUR pada saat kamu mencurhakan perasaan dan fikiran kamu ke dia..

Sekian tips dari saya semoga berguna…

CREDIT:ronaldfrank…